dom czarno biały Stanowice

nowoczesna stodoła mały dom minimalistyczny czarny biały z garażem z tarasem

 

nowoczesna stodoła mały dom minimalistyczny czarny biały z garażem z tarasem

 

nowoczesna stodoła mały dom minimalistyczny czarny biały z garażem z tarasem

 

rzut parteru

mały dom czarno biały z garażem z tarasem

mały dom czarno biały z garażem z tarasem

 

mały dom czarno biały z garażem z tarasem

 

mały dom czarno biały z garażem z tarasem

 

mały dom czarno biały z garażem z tarasem

 

mały dom czarno biały z garażem z tarasem

 

mały dom czarno biały z garażem z tarasem

 

                  mały dom czarno biały z garażem z tarasem

 

tytuł                        dom czarno-biały Stanowice

data                        2017

status                     projekt budowlany i wykonawczy

typ                          budynek mieszkalny jednorodzinny

lokalizacja             Czerwionka-Leszczyny, Stanowice

powierzchnia        185m2 

autorzy                  Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak

Inwestorzy posiadają duża działkę z dostępem od strony zachodniej zlokalizowaną w Stanowicach koło Rybnika.
Naszym zadaniem było zaprojektowanie niedużego, taniego, prostego i funkcjonalnego domu z dachem dwuspadowym, otwartego na ogród, z garażem przyległym do budynku oraz z zadaszonym wejściem i dużym zadaszonym tarasem.

Ze względu na ograniczony budżet i duże potrzeby funkcji dodatkowych poza podstawową funkcją budynku zaproponowaliśmy dom w formie czarnej „nowoczesnej stodoły” z białymi parterowymi dostawkami tworzącymi zadaszone wejście wraz z garażem oraz zadaszony taras od strony ogrodu. Takie kształtowanie formy budynku poprzez dodawanie pozwoliło uzyskać niewielką skalę domu.

Ze względu na dojazd od zachodu budynek w tej części jest mniej otwarty i znalazły się tutaj: strefa wejściowa z gabinetem oraz garaż i pom. gospodarcze, natomiast budynek został otwarty na ogród od strony południowej i wschodniej wraz z dużym zadaszonym tarasem. W celu stworzenia atrakcyjnej strefy wejściowej pomiędzy garażem a budynkiem mieszkalnym powstało niewielkie patio z drzewem.

Budynek jest energooszczędny dlatego ściany zostały ocieplone grubą 25cm warstwą termoizolacji i zastosowano nowoczesne, energooszczędne okna zamontowane w warstwie ocieplenia a budynek został wyposażony w wentylację mechaniczną wraz z rekuperatorem i gruntowym wymiennikiem ciepła.