Mały dom pod Gliwicami

mały dom, taki domek, nowoczesny dom, minimalistyczny dom, nowoczesny dom

mały dom, tani domek, nowoczesny dom, minimalistyczny dom, nowoczesny dom

mały dom, tani domek, nowoczesny dom, minimalistyczny dom, nowoczesny dom

 

                                rzut domu

 

 

                        elewacja front

 

 

                        elewacja tył

 

 

 

                     przekrój

 

   

                    elewacja

 

 

                                elewacja

 

 

 

                                       zagospodarowanie

 

   

tytuł                        mały dom z tarasem w Starej Kuźni

data                        2016

status                     koncepcja i projekt budowlany

typ                          budynek mieszkalny jednorodzinny

lokalizacja             Stara Kuźnia

powierzchnia        130m2 

autorzy                  Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak

 

Pięknie położona, otoczona lasem, niewielka działka znajduje się w Starej Kuźni, niedaleko Kędzierzyna Koźla. Inwestorzy postanowili sprzedać mieszkanie w Gliwicach i z tych środków, do 300tyś, wybudować mały, ale funkcjonalny i nowoczesny dom. Z zapisów planu miejscowego wynikało, że budynek musi mieć dach dwuspadowy.

Naszym zadaniem było zaprojektowanie małego, funkcjonalnego, taniego w budowie i eksploatacji domu przeznaczonego dla pary. Dom miał być w konstrukcji szkieletowej, mieć zadaszony taras otwarty na ogród oraz garaż dwustanowiskowy w bryle budynku. Wyzwania z jakimi musieliśmy się zmierzyć w tym projekcie to: niewielki metraż i budżet, wejście i wjazd do budynku od strony południowej oraz ogród od strony północnej.

Naszą propozycją jest prosty budynek z dachem dwuspadowym z podcieniem wejściowym i zadaszonym tarasem otwartym na ogród. Ze względu na dojazd od południa budynek w tej części jest mniej otwarty w parterze, natomiast otwiera się na ogród znajdujący się od strony północnej poprzez duże okno w salonie oraz zadaszony taras.

Układ funkcjonalny tego kompaktowego domu składa się z 3 części: 1-gabinet, łazienka i sypialnia zgrupowane przy wejściu, 2-część dzienna z kuchnią, jadalnią i salonem oraz dostępem na dodatkowy taras i poddasze na piętrze, 3-część garażowa z kotłownią i spiżarką.

Ze względu na brak możliwości zastosowania dużych okien od strony południowej, zaproponowaliśmy dwupoziomowy salon, z dodatkowym oknem od strony południowej, znajdującym się na piętrze przy tarasie wyciętym w dachu. Dzięki temu zabiegowi udało się doświetlić światłem naturalnym salon z jadalnią oraz złapać słońce od południa. Wycięcie w dachu zostało tak zaprojektowane, że pozwala na całkowite przeszklenie i stworzenie ogrodu zimowego, co może przyczynić się do jego energooszczędności dzięki łapaniu słońca od południa.