dom jednorodzinny Radzionków

dom z płaskim dachem, nowoczesny dom, dom parterowy

dom z płaskim dachem, nowoczesny dom, dom parterowy

                         rzut domu parterowego

      przekrój   

      elewacja   

  przekrój

 

   elewacja

elewacja

      

 

      elewacja

 

 

     zagospodarowanie

 

 

tytuł                        dom z płaskim dachem Radzionków

data                        2016

status                     projekt budowlany i wykonawczy

typ                          budynek mieszkalny jednorodzinny

lokalizacja             Radzionków

powierzchnia        287m2 

autorzy                  Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak

 

Zlokalizowana w Radzionkowie działka, o dużej powierzchni, pięknie położona jest na wzgórzu, obok terenu rekreacyjnego Księża Góra i Śląskiego Ogrodu Botanicznego. Wjazd na działkę znajduje się od strony południowej a droga dojazdowa położona jest około 1m poniżej planowanego posadowienia budynku. Naszym zadaniem było zaprojektowanie prostego, funkcjonalnego domu parterowego, otwartego na ogród, pełnego naturalnego światła, z dwoma zadaszonymi i osłoniętymi tarasami: jeden w części dziennej, drugi przy pokojach dzieci. Uwarunkowania lokalizacyjne działki, jej wielkość i otoczenie stały się podstawą koncepcji domu. Założeniem było stworzenie wielu zadaszonych przestrzeni zewnętrznych w obrębie domu oraz otwarcie go na ogród przy jednoczesnym zachowaniu dystansu od drogi dojazdowej. Naszą propozycją jest prosty budynek z płaskim dachem. Wokół budynku zaprojektowaliśmy zadaszenie łączące wszystkie, otwarte na ogród, strefy dostępu do domu: od południa strefę wejściową z garażem a od zachodu kuchnię, salon oraz sypialnię rodziców. Ze względu na dojazd od południa, budynek, w tej części, jest w mniejszym stopniu otwarty na otoczenie. Znajdują się tutaj: strefa wejściowa z gabinetem, kuchnia oraz garaż i pom. gospodarcze. Natomiast, od strony zachodniej i wschodniej, budynek został otwarty na ogród poprzez zadaszone tarasy. Przy takim układzie działki, kierunkach świata i dostępie do działki nie było możliwości zastosowania dużych okien od strony południowej. W celu doświetlenia i ożywienia światłem naturalnym części dziennej, nad jadalnią, zastosowaliśmy świetlik dachowy łapiący słońce od południa. Z dala od drogi, w głębi działki, powstała intymna i cicha część nocna domu z sypialniami, garderobą i łazienkami.