przebudowa mieszkania w kamienicy

nowoczesna przebudowa mieszkania w kamienicy jasne mieszkanie białe

nowoczesna przebudowa mieszkania w kamienicy jasne mieszkanie białe

nowoczesna przebudowa mieszkania w kamienicy jasne mieszkanie białe

nowoczesna przebudowa mieszkania w kamienicy jasne mieszkanie białe

nowoczesna przebudowa mieszkania w kamienicy jasne mieszkanie białe

nowoczesna przebudowa mieszkania w kamienicy jasne mieszkanie białe

nowoczesna przebudowa mieszkania w kamienicy jasne mieszkanie białe

nowoczesna przebudowa mieszkania w kamienicy jasne mieszkanie białe

mieszkanie przed przebudową

nowoczesna przebudowa mieszkania w kamienicy jasne mieszkanie białe

mieszkanie po przebudowie

 

 

tytuł                        przebudowa mieszkania w kamienicy

data                        2017

status                     projekt budowlany i wykonawczy, projekt wnętrz

typ                          lokal mieszkalny w budynku wielorodzinnym

lokalizacja             Gliwice

powierzchnia        100 m2 

autorzy                  Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak

 

Inwestorzy kupili w świetnej lokalizacji blisko starego miasta ciemne, zaniedbane mieszkanie dostępne od strony podwórka nadające się jedynie do generalnego
remontu.Mieszkanie o bardzo podłużnym planie ze słabo doświetloną środkową częścią. Inwestorzy zgłosili się do nas żeby zaprojektować im pełne światła,
funkcjonalne i nowoczesne mieszkanie.

W programie funkcjonalnym miał się znaleźć: duży salon z przestrzenią magazynową na dość sporą ilość książek połączony z kuchnią oraz 3 sypialnie, łazienka
oraz garderoba w korytarzu. Żeby znaleźć więcej przestrzeni na dodatkową sypialnię przenieśliśmy kuchnię do dużej przestrzeni znajdującej się w środkowej
części planu tworząc salon z kuchnią. Ze względu na brak miejsca oraz jedyne okno doświetlające część środkową mieszkania większość mebli kuchennych
wbudowaliśmy w ścianę, która została częściowo wyburzona.

Dzięki temu zabiegowi zyskaliśmy dużo miejsca i stworzyliśmy przestronną kuchnię, poprzez którą jest doświetlony cały salon. W celu dodatkowego doświetlenia
środkowej części mieszkania z drugiej strony salonu zastosowaliśmy duże pionowe przeszklenia w ścianach, przez które w dzień dostaje się sporo światła
naturalnego do salonu jednak akustycznie pokoje pozostają oddzielone. Aby stworzyć dużo przestrzeni magazynowej zaprojektowaliśmy wielofunkcyjne
meble na całą wysokość pomieszczenia niemal na wszystkich ścianach salonu, kuchni i w korytarzu.