Wnętrze optyka Tarnowskie Góry

wnętrze optyka

optyk wnętrze

wnętrze optyka

  wnętrze optyka

optyk Strózik

optyk wnętrze

optyk wnętrze

wnętrze optyka

optyk wnętrze

wnętrze optyka

optyk wnętrze

optyk Strózik

optyk Strózik

  wnętrze optyka 

                                                          optyk Strózik

 

                                                          optyk Strózik

 optyk Strózik przed remontem    

optyk Strózik przed remontem   

 Salon optyczny przed i po remoncie                                                         

                                     

  tytuł                        przebudowa wnętrz salonu optycznego Strózik w Tarnowskich Górach

  data                        2016

  status                    projekt koncepcyjny i wykonawczy

  typ                         lokal użytkowy w budynku wielorodzinnym

  lokalizacja            Tarnowskie Góry

  powierzchnia       70m2 

  autorzy                  Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak

  zdjęcia                   Marcin Grabowiecki

Salon Optyczny "Strózik" znajduje się w centrum Tarnowskich Gór, w śródmiejskiej kamienicy. Przez kilkanaście lat, we wnętrzu, nawarstwiło się wiele kolorów, materiałów i przypadkowych kształtów mebli i wykończeń. Do zaprojektowania były 3 pomieszczenia: salon sprzedaży, gabinet soczewek oraz biuro szefa. Właściciel oczekiwał pomocy w ich uporządkowaniu i dobrym zorganizowaniu przestrzeni. W salonie sprzedaży zwiększono ilość ekspozycji okularów na małej powierzchni (ok. 20m2), stworzono dodatkowe miejsce przechowywania, 2 stanowiska obsługi klienta, stanowisko informacyjne oraz poczekalnię. W gabinecie soczewek zmaksymalizowano przestrzeń magazynową oraz stworzono 3 stanowiska pracy. W biurze szafa powiększono przestrzeń magazynową i stworzono biurko z miejscem przyjmowania kontrahentów. Wnętrze miało podkreślać mocne strony optyka: indywidualne podejście do klienta i duży wybór dobrej jakości oprawek, najlepszych marek. Ujednolicony został sposób ekspozycji: poziome półki na oprawki z małymi lusterkami na wszystkich ścianach. Powiększona została ilość eksponowanych oprawek z około 100 do 400 oraz miejsce do przechowywania dodatkowych okularów, znajdujące się w szufladach pod półkami. Efektem jest neutralne, czyste, białe i funkcjonalne wnętrze, przyjazne klientowi z dużą, otwartą ekspozycją oprawek. Białe, minimalistyczne wnętrze stało się tłem dla kolorowych oprawek i przebywających w nim ludzi. Ważnym elementem projektu było oczyszczenie i stworzenie dużej, przejrzystej witryny, otwartej na ulicę, zapraszającej do środka klientów i ukazującej bogatą ofertę salonu.