projekt domu jednorodzinnego tarnowskie gory

dom asymetryczny

dom asymetryczny

dom asymetryczny

dom asymetryczny

dom asymetryczny

dom asymetryczny

dom asymetryczny

dom asymetryczny

dom asymetryczny

dom asymetryczny

 

 

 

 

                                 tytuł                        dom asymetrycznyTarnowskie Góry

                                 data                        2016

                                 status                     projekt koncepcyjny, budowlany, wykonawczy, wnętrza

                                 typ                          budynek mieszkalny

                                 lokalizacja             Tarnowskie Góry

                                 powierzchnia         250m2 

                                 autorzy                  Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak

 

Działka zlokalizowana na terenach podmiejskich w Tarnowskich Górach w bliskim sąsiedztwie lasu i pól uprawnych oraz kilku nowo wybudowanych domów. Działka od południa posiada drogę dojazdową położoną około 1m powyżej terenu, przez co jest bardzo wyeksponowana od strony, na którą powinien być otwarty projektowany dom, od zachodu posiada widok na las.

Naszym zadaniem było zaprojektowanie nowoczesnego, energooszczędnego domu, pełnego naturalnego światła z osłoniętym i intymnym tarasem od strony południowo-zachodniej.

Uwarunkowania lokalizacyjne działki i jej otoczenie stały się podstawą naszego projektu. Założeniem koncepcyjnym domu było otwarcie widokowe na otaczający las i odizolowanie budynku od drogi oraz wydzielenie półotwartego dziedzińca.

Wysoka i otwarta przestrzeń dzienna łączy optycznie wnętrze budynku. Na parterze znajdują się kuchnia, jadalnia, salon oraz pokój gościnny otwarte na wewnętrzny dziedziniec, natomiast na piętrze znajduje się część nocna domu z sypialniami, łazienką i pomieszczeniem gospodarczym.

Bryła budynku przekryta asymetrycznym dachem spadzistym wznosi się idąc od wejścia w głąb działki i kształtowana jest zgodnie z kierunkami świata, widokami na otaczający las, tak aby większość funkcji była zlokalizowana w jak największej odległości od drogi dojazdowej.