DOM Z WYCIĘCIAMI - MYSŁOWICE

   

Inwestorzy zgłosili się do nas po projekt niedużego, nowoczesnego energooszczędnego domu dla 4 osób na działce w Mysłowicach. Płaska działka z wjazdem od strony zachodniej. Działka położona w otoczeniu różnorodnej zabudowy jednorodzinnej. Nie było dla niej uchwalonego Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego co wymagało w pierwszej kolejności uzyskania decyzji o Warunkach Zabudowy.

Nasi klienci od początku mieli bardzo dobrze określoną wizję swojego domu oraz jasno określone wymagania i potrzeby oraz budżet. Chcieli, żeby budynek z zewnątrz był najlepiej grafitowy lub czarny z dodatkiem drewna, natomiast wewnątrz żeby był jasny i przestrzenny z lekkimi, widocznymi schodami na poddasze, z dużą kuchnią, jadalnią i salonem ułożonych w układzie litery L wokół częściowo zadaszonego tarasu od strony południowej z dużą drewnianą pergolą z lamelami przeciwsłonecznymi.

Do nas należało zadanie żeby te wszystkie wymagania odpowiednio poskładać w prosty, nowoczesny, funkcjonalny ale jednocześnie ciekawy dom.

Zaproponowaliśmy prostą czarną dwuspadową „stodołę” ułożoną prostopadle do wjazdu poprzebijaną różnej wielkości oknami, lukarnami oraz drewnianymi wycięciami i dodatkami.

Bryła domu została ukształtowana poprzez asymetryczne wycinanie i wysuwanie fragmentów z głównej formy czarnej „stodoły”. Dzięki temu prosta „stodoła” została zróżnicowana i urozmaicona prostopadłościennymi elementami pokrytymi drewnem.

Na parterze znajduje się część dzienna a budynek ma bardziej rozczłonkowany i rozrzeźbiony rzut wynikający z wpływu otoczenia na formę. Na poddaszu natomiast cała funkcja nocna została już opisana w prosty i równy prostokąt zwieńczony dachem dwuspadowym.

Każda modyfikacja bryły jest podyktowana potrzebami funkcjonalnymi, użytkowymi, widokowymi oraz kierunkiem padania promieni słonecznych i jest reakcją na kontekst i najbliższe otoczenie budynku.

Od frontu elewacja została zmodyfikowana przez wycięcie w parterze fragmentu „stodoły” i dodanie drewnianego, płaskiego „pudełka” z garażem. Miało to na celu stworzenie zadaszonego wejścia i wjazdu do garażu.

W elewacji południowej od strony ogrodu wycięty został fragment bryły tak żeby stworzyć częściowo zadaszony taras. Dodatkowo od strony południowej dodana została drewniana rama z lamelami przeciwsłonecznymi dającymi cień w ciepłe słoneczne dni.

Na poddaszu w dachu zostały dodane pionowe lukarny, dzięki którym możliwy jest dostęp na płaskie wystające części parteru domu.

W wyciętym fragmencie dachu od strony północnej, przy głównej sypialni, powstał mały intymny taras z dużym przeszkleniem dającym dodatkowy oddech na poddaszu oraz widok z wyższego poziomu na okolicę.

Dom posiada dużą otwartą przestrzeń dzienną połączoną w poziomie różnej wielkości oknami z ogrodem i tarasem. Wewnątrz dom został także otwarty i powiększony w pionie poprzez duży otwór w stropie przy schodach tworząc oddech nad jadalnią i dodatkową przestrzeń rekreacyjną dla domowników na antresoli.

Dom został zaprojektowany jako dom niskoenergetyczny dlatego wszystkie przegrody zewnętrzne są dobrze ocieplone z detalami bez mostków cieplnych. Dom został wyposażony w nowoczesne, energooszczędne okna aluminiowe zamontowane w warstwie ocieplenia oraz został wyposażony w wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła uzupełnioną o funkcję chłodzenia w okresie letnim.

W górnej części południowej połaci dachowej planowany jest poziomy pas z paneli fotowoltaicznych w celu obniżenia rachunków za energię elektryczną na potrzeby domu i jego wyposażenia.

tytuł                      dom z wycięciami

data                        projekt 2020, realizacja 2021

zakres                   projekt koncepcyjny, projekt budowlany, wykonawczy, wnętrza

typ                          budynek mieszkalny jednorodzinny

lokalizacja           Mysłowice

powierzchnia      203m2 z garażem

autorzy                  Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak

współpraca           Aleksandra Włosek

wizualizacje          studiotiimo

   

STRONA GŁÓWNA