WISZĄCA STODOŁA - USTROŃ

Luksusowa willa w górach ze strefą "domu" oraz strefą SPA, z saunami: fińską, japońską, jacuzzi oraz siłownią.

Teren Beskidów zawsze był dla nas bliski. Zarówno pod względem rekreacyjnym jak i projektowym. Mimo, że siedziba naszego biura znajduje się w Gliwicach to wiele projektów naszych domów jednorodzinnych realizujemy właśnie tam, czyli w górach. Piękne krajobrazy, bogata rzeźba terenu i również trochę sentymenty - jeden z założycieli naszego biura INOSTUDIO, pochodzi właśnie z Ustronia a rodzinne strony, wiadomo przyciągają. Projektowanie w górach, szczególnie na działkach w spadku, jest jednak trudne, wymaga wiele wysiłku, kreatywności, projektowej gimnastyki, żeby wyszła z tego porządna architektura. O ile łatwiej jest projektować na płaskich działkach, gdzie wszystko jest oczywiste i o wiele prostsze… jednak jest coś w górskich lokalizacjach, co nas przyciąga, może jest to fakt, że podejmując się danego tematu, nigdy nie wiemy co nas zaskoczy i jaki będzie efekt końcowy.

Tak było również w przypadku domu w Ustroniu. Inwestorzy stali się posiadaczami pięknej górskiej działki. Z jednej strony otoczonej doliną z drugiej górami: Równicą i Czantorią. Działka, a właściwie dwie duże działki, przedzielone szpalerem drzew, były w spadku i miały możliwość dojazdu zarówno od północy i jaki i od południa.

Inwestorzy chcieli dość duży dom. Nie dość, że miała się w nim znaleźć standardowa część domowa, z częścią dzienna i nocną, to dodatkowym wymaganiem była strefa SPA z saunami oraz salą do ćwiczeń. Podczas wspólnych rozmów okazało się również, że dwa domy dalej mieszkają rodzice jednego z Inwestorów i jednym z wymagań był niezależny dostęp do strefy SPA właśnie przez rodziców.

Mimo, że wjazd od północy jest teoretycznie lepszy niż wjazd od południa, po licznych próbach ułożenia budynku na działce, zdecydowaliśmy się na to drugie rozwiązanie. Dzięki temu, zarówno dojazd do domu, jak i dłuższy jego bok ułożone są równolegle do warstwic terenu a co za tym idzie mogą być płaskie i na jednym poziomie.

Działka jest dość duża, dlatego dom śmiało mógł być parterowy. Zdecydowaliśmy się jednak, że jedna jego część będzie wyniesiona na drugi poziom. Ten zabieg podyktowany był dwoma aspektami. Pierwszy: widoki. Z piętra można oglądać okolicę z innej perspektywy, pojawiają się widoki niedostępne z kondygnacji parteru. Drugi, typowo praktyczny, naturalne zadaszenie wejścia oraz części tarasu.

Strefę SPA zdecydowaliśmy się oddzielić od domu i zlokalizować w dolnej, północnej części działki, czyli od strony, z której mieliby przychodzić odwiedzający rodzice. Ze względu na spadek terenu, jest ona posadowiona nieco niżej niż część mieszkalna i połączona z domem lekkim, szklanym łącznikiem, w którym znajduje się niezależne wejście. I o to chodziło, żeby wejść do SPA nie trzeba przechodzić przez dom.

W projekcie postawiliśmy na współczesną, minimalistyczną formę architektoniczną, składającą się z trzech, wyraźnie zaakcentowanych brył. Dwóch na parterze, na kształcie litery L, w kolorach jasnej szarości oraz jednej “wiszącej stodoły” na piętrze, w brunatnej kolorystyce palonego drewna i ciemnej dachówki. Poprzez dodanie górnej, nadwieszonej części, horyzontalna bryła parteru zyskała dynamikę.

Ważne dla nas było również uzyskanie wrażenia wyraźnie przecinających się brył góry i dołu, czarnej i białej, dlatego linia okapu części dolnej jest w tym samym miejscu, w którym zaczyna się spód górnej bryły budynku.

Część parterowa, w kształcie litery L, tworzy osłoniętą przestrzeń rekreacyjną ogrodu, w której znajdują się dwa tarasy na różnych poziomach. Od strony przestrzeni rekreacyjnej, czyli od zachodu, zaprojektowaliśmy dużą ilość przeszkleń otwierających jednocześnie widok na dolinę. Z drugiej strony domu, w nadwieszonej części, mimo, że znajduje się ona od strony północnej, przez ogromne przeszklenia otwiera się widok na góry. W projekcie zachowaliśmy również istniejące na działce drzewa, na czym zależało zarówno nam jak i Inwestorom.

stan budowy na 09.2022

tytuł                      wisząca stodoła

data                        projekt 2021

zakres                   projekt koncepcyjny, budowlany, wykonawczy

typ                          budynek mieszkalny jednorodzinny

lokalizacja           okolice Ustronia

powierzchnia      300 m2 ze strefa SPA i garażem

autorzy                  Magdalena Wolska, Zbigniew Gierczak

publikacje             Sztuka architektury

wizualizacje          studiotiimo

STRONA GŁÓWNA