dom jednorodzinny z atrium

dom bez okapów, rynna ukryta, blacha na dachu, szary dom, dom z atrium, żwir wokół domu

dom bez okapów, rynna ukryta, blacha na dachu, szary dom, dom z atrium, żwir wokół domu

elewacja front

dom jednorodzinny z atrium i tarasami

dom jednorodzinny Gliwice, dom w stylu minimalistycznym, szary dom, dom z atrium

dom bez okapów, rynna ukryta, blacha na dachu, szary dom, dom z atrium, żwir wokół domu

dom jednorodzinny Gliwice, projekt domu Gliwice

atrium w domu, drzewo w domu, biały żwir, duże przeszklenia, duże okno

taras z widokiem na las, atrium, dom z dziurą w dachu, wewnętrzny taras, taras w dachu

taras z widokiem na las, atrium, dom z dziurą w dachu, wewnętrzny taras, taras w dachu

tarasy w domu, atrium, taras na piętrze

atrium, duże przeszklenia, drzwi zlicowane, drzwi bezprzylgowe, żywica

wnętrze domu z atrium, schody wspornikowe

białe wnętrze, atrium, drzewo w domu, żywica epoksydowa, schody wspornikowe, schody drewniane

biała kuchnia, kuchnia w stylu minimalistycznym

biała kuchnia, wyspa w kuchni, żywica epoksydowa

biała kuchnia, wyspa w kuchni, żywica epoksydowa, białe meble, okno w kuchni

schody wspornikowe, drewniane, białe wnętrze, wnętrze w stylu minimalistycznym, białe meble, drewniane schody

jadalnia, duży stół, atrium, żywica, jasne wnętrze, białe wnętrze, wnętrze w stylu minimalistycznym, stół Nuxx

jadalnia, duży stół, atrium, żywica, jasne wnętrze, białe wnętrze, wnętrze w stylu minimalistycznym, stół Nuxx

atrium w domu, drzewo w domu, biały żwir, duże przeszklenia, duże okno

salon doświetlony atrium, kominek w salonie, duży stół w salonie, żywica epoksydowa, wnętrze w stylu minimalistycznym

sypialnia w stylu minimalistycznym, sypialnia w domu, szara sypialnia, toaletka

łazienka w stylu minimalistycznym, łazienka ze świetlikiem, szara łazienka

dom jednorodzinny Gliwice, dom w stylu minimalistycznym, szary dom, dom z atrium

dom minimalistyczny, ukryta rynna, dom bez okapów, blacha na dachu, szary dom, podcień wejściowy, wejście do domu

atrium, drzewo w domu

 

rzut parteru

rzut pietra

przekrój

przekrój

 

elewacja

przekrój

elewacja front

elewacja tył

 

schemat dom z atrium

 

schemat

 

 

schemat

 

schemat

 

 

schemat

 

zagospodarowanie

tytuł                        dom z atrium Gliwice

data                        2015

status                     projekt budowlany i wykonawczy

typ                          budynek mieszkalny jednorodzinny

lokalizacja             Gliwice

powierzchnia        280m2 

autorzy                  Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak

wnętrza                 AJOT pracownia projektowa, Beata Albrecht

meble                    www.nuxx.pl

zdjęcia                  Marcin Grabowiecki

 

Działka położona jest w bliskim sąsiedztwie lasu ale jednocześnie wśród gęstej zabudowy jednorodzinnej. Lokalizacja działki oraz widok na las wyznaczyły nam kierunek kształtowania budynku. Wybraliśmy dość rozłożysty budynek doświetlony od wewnątrz przez atrium. Dom w parterze odcina się od sąsiadów poprzez brak okien w ścianach bocznych. Otwarty jest natomiast na ogród i na atrium. Na piętrze, poprzez wykrojenie kawałka dachu i utworzenie dwóch tarasów roztacza się widok na las oraz gliwicką radiostację. Zapisy planu miejscowego narzucały geometrię dachu: dach dwu lub czterospadowy, symetryczny, prostopadły lub równoległy do drogi. Budynek jest zwarty, prosty i minimalistyczny z zewnątrz. Stwarza wrażenie niedostępnego ze względu na niewielką ilość przeszkleń w parterze i brak okien dachowych. W środku jest zróżnicowany wysokością i otwartością, które kształtowane są w zależności od funkcji pomieszczenia. Ma ciemną powłokę zewnętrzną i wycięcia w kolorze białym. W budynku jest dużo światła, ale nie jest on prześwietlony, ponieważ jest dużo światła odbitego: wewnętrzna studnia doświetlająca w postaci atrium, okna na tarasie, świetliki. Atrium i tarasy na piętrze są intymnymi miejscami zewnętrznymi wewnątrz budynku. Atrium daje możliwość ciągłego kontaktu z przyrodą i ze zmieniającymi się warunkami atmosferycznymi, dzięki niemu natura została wprowadzona do wnętrza domu. Dzięki doświetleniu budynku przez atrium oraz wycięcie w dachu uzyskana została nietypowa przestrzeń i ciekawa gra światła naturalnego bez konieczności dodatkowych okien w ścianach bocznych oraz okien dachowych. Tarasy na piętrze są częściowo osłonięte dachem, dzięki czemu sąsiedzi nie mają na nie wglądu natomiast rozpościera się z nich widok na otoczenie. Na tarasy jest bezpośrednie wejście z każdej z dwóch sypialni, na drugiej kondygnacji. We wnętrzu zależało nam na prostocie i ograniczeniu ilości materiałów, ponieważ jego wnętrze miała kształtować zmienność atrium. W budynku zastosowano minimalistyczny detal: rynny ukryte, brak okapu, brak kominów, prosty kształt dachu, brak wykuszy i rozrzeźbienia bryły, brak okien dachowych. Wszystkie te zabiegi pomagają w osiągnięciu jego energooszczędności.