DWIE BIAŁE STODOŁY - GLIWICE

   

Portal Archinea: "Koncepcja projektantów z Gliwic polegała na stworzeniu nowoczesnego, przestronnego domu o tradycyjnej formie z intymną przestrzenią, która zapewni mieszkańcom stały kontakt z naturą"

„Naszym zadaniem było zaprojektowanie na tej działce otwartego na ogród nowoczesnego, funkcjonalnego i pełnego naturalnego światła domu o tradycyjnej formie z dużą, wysoką przestrzenią dzienną, zadaszonym tarasem i przyjaznym wejściem” – opowiadają projektanci z INOSTUDIO architekci. „Ważnym aspektem dla inwestorów było również to, żeby w domu znalazło się patio, atrium lub ogród zimowy z zielenią, wokół której zbudowany jest dom i pozwala mieć z nią stały kontakt.” - pisze portal Archinea

Życzeniem inwestora było również stworzenie dużej i wysokiej przestrzenni dziennej. Jednym z zastanych problemów było sąsiedztwo wysokiego i niezbyt atrakcyjnego wizualnie domu, usytuowanego przy najatrakcyjniejszej, południowo-zachodniej granicy działki. Architekci zaprojektowali dom w formie dwóch równoległych „stodół”, połączony ze sobą komunikacją.

„Stodoły” zostały przesunięte względem siebie, dzięki czemu stworzono dwie osłonięte przestrzenie zewnętrzne: półprywatny placyk wejściowy z  zadaszonym miejscem na poranną kawę czy spotkania z sąsiadami oraz duży, częściowo zadaszony prywatny taras dla rodziny, otwarty na część rekreacyjną działki – intymny ogród. Takie ukształtowanie formy budynku pozwoliło uzyskać niewielką skalę domu i ciekawą przestrzeń wokół budynku.

czytaj dalej...

stan budowy na 17.10.2019

tytuł                      dwie białe stodoły

data                        projekt 2018

zakres                   projekt koncepcyjny, budowlany

typ                          budynek mieszkalny jednorodzinny

lokalizacja           Bielsko-Biała

powierzchnia      225 m2 z garażem

autorzy                  Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak

wizualizacje          Dawid Krzeszowiec

publikacje          Archinea, Gruba Tektura

   

STRONA GŁÓWNA